sobota, 17 listopada 2012

Pierś kurczaka z masłem orzechowym


Uwielbiam masło orzechowe! Szczerze mówiąc dzięki waszym blogom, bo kiedyś nawet nie sięgnęłabym po nie w sklepie.
A Wam? Z czym najlepiej smakuje masło orzechowe? łączyłam już z bananami, czekoladą, jabłkami i brzoskwiniami. No i z kurczakiem. Brzmi strasznie, prawda? 
Kilka razy widziałam i czytałam o takim połączeniu.
Postanowiłam spróbować! Tym razem z innymi. A oto efekt: pieczona pierś z kurczaka w orientalnej marynacie podana z pastą orzechową.
Współgotujący! Bartoldzik, Dobromiła, Kabka, Lejdi, Maggie, Mirabelka, MopsikSiaśka, baczność! Do orzechów marsz!

Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka
1 łyżka jogurtu
2 łyżki soku z limonki (albo ciut więcej)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
 Wszystkie składniki oprócz mięsa połączyć. Piersi delikatnie rozbić, zalać marynatą, przykryć i zostawić w lodówce na całą noc.
Następnego dnia włożyć do żaroodpornego naczynia (razem z marynatą) i piec przez 30 minut w 180 C.
W międzyczasie przygotować sos a raczej "pastę" z masła orzechowego:
3 łyżki masła orzechowego
kilka kropel sosu sojowego
szczypta sproszkowanego chilli
1/4 szklanki wody
Masło połączyć z wodą (moje orzechy strasznie szybko wchłonęły wodę, więc pewnie dodacie trochę więcej) i przyprawami.
Kurczaka posmarować pastą. Podawać z ryżem i ulubionymi dodatkami.
U mnie, ekstra dodatkiem były gotowane marchewki z pieprzem (dużo pieprzu!)

Przepis leci do "Orzechowego tygodnia



17 komentarzy:

  1. Robilam kiedys podobnie - bylo pysznie! Przypomnialas mi o zapomnianych smakach... Strasznie lubia maslo orzechowe, w kazdej potrawie i o kazdej porze :)

    Dziekuje za wspolne kucharzenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. no mnie trochę przeraża, ale równocześnie ciekawi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo lubię masło orzechowe do mięsa. Dotychczas robiłam po prostu sos, ale taka pasta też wygląda ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chciałam zrobić sos, ale jakoś nie chciał mi wyjść. Może z "kupnym" wychodzi łatwiej...

      Usuń
  5. A ja troszkę zapomniałam o maśle orzechowym, pora do niego powrócić, pamiętam, jak byłam nim oczarowana podczas pobytu na kursie językowym w Wielkiej Brytanii. Połączenie z jabłkami jest niebiańskie, w takim mięsnym wydaniu jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham to połączanie, muszę wypróbować Twoją wersje pasty! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bardzo lubie maslo orzechowe (i orzechy w ogole), takze w wytrawnych daniach. Najciekawszy przepis z jego uzyciem? Robilam kiedys afrykanska zupe z maslem orzechowym i byla kapitalna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A masz przepisa na blogu? Chętnie bym skorzystała :)

      Usuń
  8. Uwielbiam masło orzechowe jako dodatek do słonych, wytrawnych i pikantnych dań (na słodko już nie). Na pewno kiedyś skorzystam z tego przepisu, bo bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak nauczysz mnie jeść masło orzechowe to odwdzięczę się brukselką :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja jeszcze nigdy nie jadłam masła orzechowego pod żadną postacią:) Fajna propozycja: )Bardzo dziękuje za udział w Orzechowym Tygodniu i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. w meskyku jedzą na codzień kuraka z czekoladą, więc czemu nie z masłem orzechowym, ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam masło orzechowe(głównie to z tygodnia amerykańskiego w lidlu, crunchy), a ciasteczka z masłem i czekoladą są po prostu pyszne, połączenia z kurczakiem nie znałam, trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dość odważnie, ale pewnie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam masło orzechowe :D kurczaka też. sądzę, że to połączenie smaków da mi smakową radość i spełnienie :P
    przepis na pewno do wykorzystania szybkiego! cudo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...